Till startsidan

Den havsbaserade vindkraftparken Sandbank

Sandbank
Den havsbaserade vindkraftparken Sandbank är Vattenfalls andra stora vindkraftprojekt i tyska Nordsjön.

Om den havsbaserade vindkraftparken Sandbank

Den havsbaserade vindkraftparken består av 72 Siemens-vindkraftverk i 4 MW-klassen. Dess totala kapacitet blir 288 MW, och kommer att producera förnybar el som räcker för att försörja upp till 400 000 hushåll. Vindkraftparken kommer att täcka en yta som är 60 kvadratkilometer stor, ungefär 90 km utanför Schleswig-Holsteins kust, alldeles intill DanTysk. Verksamheten till havs inleds sommaren 2015, då monopilefundamenten ska installeras. Driftsättningen planeras till 2017.

Den havsbaserade vindkraftparken Sandbank är det andra gemensamma projektet för Vattenfall och Stadtwerke München. De två företagen har redan byggt vindkraftparken DanTysk tillsammans. 

Vindkraftparkerna DanTysk och Sandbank är ett verkligt unikt Nordsjökoncept, och kommer att ha en gemensam bostadsplattform, placerad mitt i DanTysk. Och detta är inte den enda fördelen – tack vare att samma fartyg, infrastruktur och resurser (som hanteras via servicehamnen i Esbjerg) kan användas för hela tre havsbaserade vindkraftparker, Horns Rev, DanTysk och Sandbank, finns oerhörda synergieffekter att ta vara på. 

Ett projekt med plats för tillväxt

Vindkraftparken Sandbank är möjlig att utvidga till en total installerad kapacitet på runt 500 MW. Projektområdet har plats för ytterligare 64 vindkraftverk.    

Den del av Nordsjön som ligger utanför Sylts kust erbjuder Vattenfall tillräckligt med potentiella produktionsmöjligheter för att företaget ska kunna leverera förnybar el till över en miljon tyska hushåll.

Mer information (öppnas i nytt fönster)

Läs mer om Sandbank (på tyska)